Els desastres de la guerra a Barcelona fins el 29 de maig

Publicado el 30 marzo 2011
Archivado en edjaval | Comentarios desactivados en Els desastres de la guerra a Barcelona fins el 29 de maig

Els 80 gravats que compren la sèrie completa dels Desastres de la Guerra, de Goya, s’exhibeix al Museu Diocesà de Barcelona acompanyats de documents inèdits sobre la Guerra de la Independència.

El Museu Diocesà exhibeix fins al 29 de maig la gran sèrie de gravats que va fer Goya sobre la contesa i les seves conseqüències, uns fons propietat d’Ibercaja.

Les dues primeres parts dels desastres narren la guerra i les seves conseqüències, mentre que a la tercera part, a partir del número 66 i fins al 80, Goya arremet contra el poder absolutista restaurat a Espanya per Ferran VII, contra la volta a l’Antic Règim , L’Església, aliada del poder absolut, la Inquisició i la submissió del poble espanyol a aquests poders.

Com a complement a la mostra es poden contemplar els estris de gravat que es feien servir en l’època així com el sistema de creació de planxes.

L’itinerari expositiu s’ha enriquit al Museu Diocesà amb una sèrie de documents inèdits referents a la lluita contra els francesos a Catalunya, fons procedents de l’Arxiu Diocesà barceloní que il.lustren la coneguda «conspiració dels verins».

A l’exposició es pot contemplar el procés de la Inquisició de Barcelona instruït contra el sergent espanyol Francisco Mayoral, que va suplantar per tota França i durant quatre anys la personalitat del cardenal Lluís Maria de Borbó, arquebisbe de Sevilla i Toledo, primat i regent d’Espanya durant la Guerra de la Independència.

Un altre document lustra l’expedient obert al sacerdot Pere Coret, en el qual col.laboradors en la guerra l’acusen de ser un doble espia, d’intentar enverinar els dipòsits d’aigua dels francesos i de participar en un complot contra els invasors.

Museu Diocesà de Barcelona
Av Catedral, 4, bxs
Telèfon: 933152213 / 932701300 (fax)
E-mail: museudb@yahoo.es
Districte: Ciutat Vella
Zona: el Barri Gòtic

Comentarios

Los comentarios estn cerrados.